فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، شهریور1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسیم وثوقی، فرشاد روشن ضمیر، علی گودرزی، تینا صداقتی، محمدرضا زرین دست، محمدرضا نوری دلویی صفحه 9
    اوپیوئیدی در بروز آثار سوء و نیز درمانی اوپیوئیدها مانند مرفین و هرویین نقشی اساسی دارد. این گیرنده در مسیرهای عصبی مربوط به اعتیاد در مغز به میزان زیادی بیان می شود. هدف این مطالعه، یافتن یک بیومارکر محیطی در مطالعات مربوط به اعتیاد از طریق بررسی میزان بیان mRNA مربوط به دو اسپلایس واریانت گیرنده μ اوپیوئیدی، یعنی hMOR-1A و hMOR-1O در لمفوسیت های خون محیطی معتادان ترک کرده، می باشد. روش بررسی این پژوهش از نوع مطالعات مورد– شاهدی و جامعه مورد بررسی، مذکر و شامل 2 گروه بودند: گروه مورد را افرادی تشکیل می دهند با میانگین سنی 1/6±5/33 سال که قبلا به اوپیوئیدها اعتیاد داشته و سپس مصرف این مواد را ترک کرده و مدت زمان زیادی از ترک اعتیاد آن ها گذشته است. گروه شاهد شامل افراد سالم داوطلب با میانگین سنی53/7±31 سال بود که سابقه اعتیاد به هیچ نوع ماده مخدری را نداشتند. برای ارزیابی میزان بیان mRNA در لمفوسیت های خون گروه های مورد مطالعه، از روش Real-Time PCR و رنگ SYBR Green استفاده گردید
  • پریوش پیرکی، خسرو ابراهیم، فروزان کریمی، آرش انیسیان صفحه 15
    زمینه و هدف
    ورزش، بر عناصر و اجزای مختلف سیستم ایمنی، تاثیرگذار است. هدف این مطالعه، مقایسه تاثیر دو نوع برگشت به حالت اولیه یعنی برگشت فعال (AR) و غیرفعال (RR)، بر سلول های خونی سیستم ایمنی در اثر ورزش شدید تا حد درماندگی در ورزشکاران مرد بود.
    روش بررسی
    20 ورزشکار مرد، پس از اخذ رضایت آگاهانه انتخاب شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه 10 نفره تقسیم شدند. از آن ها در سه مرحله (بلافاصله قبل و بعد از ورزش، و بلافاصله بعد از برگشت به حالت اولیه)، خونگیری و شمارش افتراقی لکوسیت ها، انجام شد. پروتکل تمرینی عبارت بود از: پروتکل چند مرحله ای بروس تا حد درماندگی و سپس انجام AR (گروه اول)؛ و RR (گروه دوم). داده ها، با آزمون Wilcoxon signed-rank و Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شدند (5%).
    یافته ها
    انجام یک جلسه فعالیت ورزشی درمانده ساز، موجب افزایش معنی داری در تعداد گلبول های سفید خون محیطی ورزشکاران، بجز ائوزینوفیل ها شد (05/0P<). تفاوت معنی داری در مقادیر ائوزینوفیل ها، قبل و بعد از ورزش در 2 گروه مشاهده نشد. انجام 15 دقیقه AR، نسبت به RR، تفاوت معنی داری در شمارش گلبول های سفید و زیرگروه های آن ها ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    انجام یک جلسه فعالیت ورزشی درمانده ساز، لکوسیت های خون محیطی، بجز ائوزینوفیل ها را افزایش داد. هم چنین، 15 دقیقه برگشت به حالت اولیه به صورت فعال و غیرفعال، از نظر تاثیر در تعداد لکوسیت های خون محیطی ورزشکاران، با یکدیگر اختلافی نداشت؛ یعنی نوع برگشت به حالت اولیه، بر شمارش لکوسیت های ورزشکار، تاثیر خاص و متفاوتی برجای نگذاشت. در واقع، اگر تغییری در شمارش لکوسیت ها در طی ورزش و بعد از آن ایجاد گردید، این تغییر، تحت تاثیر نوع برگشت به حالت اولیه در مدت 15 دقیقه قرار نگرفت. ضمنا، در شرایط برقرارشده در این مطالعه، تعداد لکوسیت های خون محیطی، پس از انجام برگشت از نوع AR و یا RR، همچنان بالاتر از سطح پایه باقی ماند.
    کلیدواژگان: برگشت به حالت اولیه، برگشت فعال به حالت اولیه، برگشت غیرفعال به حالت اولیه، شمارش افتراقی گلبول های سفید خون، ورزشکاران حرفه ای
  • فاطمه حیدری، محمدرضا رشیدی، حمیدرضا حیدری، مجید محمد شاهی، سیدعلی کشاورز صفحه 21
    زمینه و هدف
    کنترل تولید اسیداوریک مهم ترین عامل پیشگیری کننده و درمان کننده هایپراوریسمی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تجویز خوراکی آلبالو در مقایسه با آلوپورینول بر سطح اسیداوریک سرم، بیومارکرهای استرس اکسیداتیو (ظرفیت توتال آنتی اکسیدانی و میزان پراکسیداسیون لیپیدی) و فعالیت کبدی آنزیم گزانتین اکسیداز/دهیدروژناز در موش صحرایی نرمال و هایپراوریسمیک بود.
    روش بررسی
    36 سر موش صحرایی نر از گونه ویستار با وزن تقریبی 200-180 گرم، به شش گروه تقسیم شدند: 1) نرمال، 2) نرمال+ آلبالو (5 گرم بر کیلوگرم)، 3) نرمال+ آلوپورینول (5 میلی گرم بر کیلوگرم)، 4) هایپراوریسمیک، 5) هایپراوریسمیک+ آلبالو (5 گرم بر کیلوگرم)، 6) هایپراوریسمیک+ آلوپورینول (5 میلی گرم بر کیلوگرم). ترکیبات مورد آزمایش، روزانه یک بار و به مدت 14 روز به حیوانات گروه ها گاواژ گردید. برای ایجاد مدل حیوانی هایپراوریسمیک، از تجویز داخل صفاقی پتاسیم اکسونات (250 میلی گرم بر کیلوگرم) استفاده شد.
    یافته ها
    سطح سرمی اسیداوریک در گروه هایپراوریسمیک دریافت کننده آلبالو در پایان مداخله به طور معنی داری در یک الگوی وابسته به زمان کاهش یافت (05/0>P). فعالیت آنزیم های گزانتین اکسیداز/گزانتین دهیدروژناز بعد از انجام مداخله به طور معنی داری در هر دو گروه نرمال و هایپراوریسمیک دریافت کننده آلبالو مهار شد (05/0>P). دریافت آلبالو هم چنین موجب بهبود قابل ملاحظه بیومارکرهای استرس اکسیداتیو در حیوانات مورد مطالعه گردید. با وجود آن که اثرات هایپواوریسمیک آلوپورینول در مقایسه با آلبالو بیشتر بود، ولی آلوپورینول نتوانست بیومارکرهای استرس اکسیداتیو را به طور معنی داری تغییر دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، می توان از این ماده غذایی غنی از پلی فنل به عنوان مکمل درمانی همراه با داروی آلوپورینول برای کاهش عوارض جانبی آلوپورینول در درمان هایپراوریسمی و بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پلی فنل ها، هایپراوریسمی، گزانتین اکسیداز، استرس اکسیداتیو
  • سعید افضلی، خسرو مانی کاشانی، فاطمه عباسی کلثوم صفحه 27
    زمینه و هدف
    مسمومیت حاد دارویی و شیمیایی، جزو اورژانس های پزشکی و از علل مهم مرگ و میر می باشد. در این مطالعه، به الگوی مرگ ناشی از مسمومیت های دارویی و شیمیایی پرداخته شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی توصیفی بوده و طی مدت دو سال از تیرماه 1384 لغایت تیرماه 1386، اطلاعات دموگرافیک، علایم بالینی و آزمایشات سم شناسی کلیه بیمارانی که به علت مسمومیت های دارویی و شیمیایی در بیمارستان فرشچیان همدان فوت کرده، جمع آوری و داده ها با تست های آماری T و کای اسکوار، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از تعداد 2920 بیمار مراجعه کننده به علت مسمومیت، 111 (8/3%) بیمار به علت عوارض ناشی از مسمومیت، فوت کرده بودند. میزان مرگ در مردان نسبت به زنان 5 به 1 بود. متوسط سنی بیماران، 5/40 سال و بیشترین موارد مرگ در سنین مابین 30-21 سالگی مشاهده گردید. مصرف عمدی مواد با 2/52%، بیشترین موارد را به خود اختصاص داده بود و نسبت آن در زنان 2 برابر مردان بود (001/0=P). اپیوم و مشتقات آن بیشترین عامل مرگ، اپیوم و مشتقات آن بود (9/45%). رایج ترین عارضه منجر به فوت، مشکلات تنفسی (7/56%) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج، نشان دهنده افزایش میزان مسمومیت با داروها و مواد شیمیایی و فوت ناشی از آن ها به خصوص مسمومیت با مواد اپیوئیدی و سموم آفت کش در این استان بوده است. نتایج این مطالعه، نشان دهنده بالابودن میزان مسمومیت با داروها و مواد شیمیایی و فوت ناشی از آنها، به خصوص مسمومیت با مواد اپیوییدی و سموم آفت کش در استان همدان است. به نظر می رسد بالابودن میزان مسمومیت با این نوع از مواد، ناشی از آسان بودن امکان دسترسی به آنها می باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، مرگ، دارو، مواد شیمیایی، داروهای مخدر، مواد مخدر، همدان، ایران
  • زهرا عابدینی، علیرضا شعوری بیدگلی، هدی احمری طهران صفحه 37
    زمینه و هدف
    بیماران دیابتی مسئولیت عمده ای در مراقبت از خود به عهده دارند و داشتن آگاهی کافی، تغییرات عادات و روش زندگی در مورد مراقبت از خود در برخورداری آنان از زندگی سالم ضروری است. مطالعات نشان می دهد که عوارض دیابت، شیوع بیشتری یافته است و علت اصلی این امر فقدان مراقبت است. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی و عملکرد بیماران دیابتی قم نسبت به مراقبت از خود انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش مقطعی روی 1004 بیمار مبتلا به دیابت در سال 1385 انجام شد. نمونه های پژوهش به روش آسان از میان بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی پایگاه تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی قم انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشتمل بر مشخصات دموگرافیک، سوابق بیماری، سؤالات مربوط به آگاهی و عملکرد بود. سطح آگاهی و عملکرد خوب، متوسط و ضعیف بر اساس امتیازات کسب شده در سؤالات تعیین گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS به کمک آزمون های آمار توصیفی و کای دو انجام شد.
    یافته ها
    از بین 1004 نمونه مورد بررسی، 154 بیمار مبتلا به دیابت نوع 1 و 850 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بودند. در هر دو نوع دیابت، میزان آگاهی و عملکرد اکثریت بیماران مبتلا به دیابت، در حد متوسط بود. بین میزان آگاهی و جنس (01/0=P)، عملکرد و سن (03/0=P)، و وضع اقتصادی (06/0=P) در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و نیز بین آگاهی و سطح تحصیلات (00/0=P)، وضعیت اقتصادی (01/0=P)، عملکرد و وضعیت اقتصادی (03/0=P) بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تداوم برنامه های آموزشی و پایش وضعیت بیماران دیابتی برای ارتقای سطح آگاهی و عملکرد آنان تا حد عالی ضروری است. در این زمینه، توجه خاص به بیماران کم سواد و دارای وضعیت اقتصادی نامطلوب، لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، آگاهی، عملکرد، مراقبت از خود، قم، ایران
  • علیرضاکوهپایی، فریده گلبابایی، سید جمال الدین شاه طاهری، احمد نیک پی، بابک فرزین نیا صفحه 43
    زمینه و هدف
    آلودگی هوا از جنبه های مختلف شامل حفظ سلامت محصول و تجهیزات، و حفظ محیط زیست و هم چنین از دیدگاه های اقتصادی، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. علاوه بر جنبه های فوق، بحث اثرات آلودگی هوا بر سلامتی شاغلین یکی از مباحث مهم و منطبق بر رسالت کارشناسان و متخصصان بهداشت حرفه ای می باشد. تحقیق حاضر، با هدف تعیین تراکم گرد و غبار و بررسی علایم بهداشتی ناشی از آن در یک کارخانه کاشی سازی اجرا گردید.
    روش بررسی
    در این تحقیق، تراکم کلی گرد و غبار با استفاده از متد 0500 مؤسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی (NIOSH 1994) در دو سالن پرس یک کارخانه کاشی سازی، سنجش و ارزشیابی شد. مجموع کارگران شاغل به کار در هر دو سالن (100 نفر)، به عنوان گروه مورد در نظر گرفته شدند. افراد گروه شاهد را کارکنان بخش دفتری کارخانه تشکیل دادند (100 نفر). با استفاده از پرسشنامه استاندارد تعیین علایم بهداشتی مواجهه با گرد و غبارهای آزاررسان، علایم بهداشتی ناشی از مواجهه با گرد و غبار در دو گروه مورد و شاهد با آزمون اختلاف نسبت (Z Value Test) مورد تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری، کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    غلظت متوسط گرد و غبار در سالن پرس شماره یک، 262/52 میلی گرم بر متر مکعب و در سالن پرس شماره دو 158/32 میلی گرم بر متر مکعب به دست آمد و مشخص شد که در خصوص علایمی هم چون سرفه خشک، قرمزی پوست، آبریزش چشم، کوتاه شدن نفس، تاری دید، سوزش پوست، گرفتگی صدا، خشکی گلو، خارش گلو و خارش پوست، بین گروه مورد و گروه شاهد اختلاف معنی دار آماری وجود دارد (05/0›P). اما در مورد علایمی مثل سردرد، درد قفسه سینه، آبریزش بینی، سرفه باخلط، مشکلات سینوسی و خس خس سینه، اختلاف معنی داری بین گروه مورد و شاهد مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که گرد و غبار آزاررسان می تواند بر سلامتی، راندمان و عملکرد افراد، اثر بگذارد. بدیهی است که این امر، هزینه های زیادی را به سیستم بهداشت و درمان کشور تحمیل می نماید. با توجه به عدم به کارگیری سیستم کنترلی مناسب، در اختیار نبودن وسایل حفاظت فردی، فقدان اطلاعات و آموزش های مناسب و هم چنین حاکم بودن وضعیتی مشابه در بسیاری ازکارگاه ها و کارخانجات کشور به نظر می رسد که می بایست تحقیق جامع تر و کامل تری در خصوص بررسی اثرات بهداشتی آلودگی هوا در سطح صنایع کشور انجام شود.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: آلودگی هوا، گرد و غبار، آزاررسان، اثرات بهداشتی، کارخانه کاشی سازی
  • زهرا موحدی، محمدرضاشکراللهی، یاسر تبرایی، خدیجه علی پور ندوشن صفحه 48
    زمینه و هدف
    اسهال یکی از علل اصلی مرگ و میر کودکان جهان است. از آن جایی که اسهال منجر به دفع روی می گردد و روی سبب تسهیل ترمیم مخاط روده و تحریک سیستم ایمنی و تنظیم انتقال آب و الکترولیت می شود، مطالعات نشان داده اند روی در درمان اسهال کودکان مؤثر است. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثر سولفات روی بر زمان بهبودی اسهال، بهبود اشتها پس از ابتلا به اسهال و یا پیشگیری از ابتلا به اسهال و عفونت های تنفسی ظرف 2 ماه پس از دریافت روی است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی که بر روی کودکان مبتلا به اسهال حاد بستری شده در مرکز آموزشی- درمانی کودکان قم در سال 1386 انجام شد، کودکان مبتلا به اسهال حاد در دو گروه کنترل که تحت درمان استاندارد اسهال بودند و گروه درمان که علاوه بر دریافت درمان استاندارد، سولفات روی به میزان روزانه 10 میلی گرم در دو دوز به مدت 2 هفته نیز دریافت کردند، قرار گرفتند. به هیچ یک از دو گروه داروی ضد اسهال یا آنتی بیوتیک داده نشد و کودکان به مدت دو ماه پس از بستری از نظر ابتلا به اسهال یا عفونت تنفسی پی گیری شدند. نتایج، با استفاده از آزمون T و آزمون فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، بیماران، به روش متوالی، انتخاب شدند (64 کودک در گروه درمان و 89 کودک در گروه کنترل). گروه های مورد مطالعه از نظر مواردی چون جنسیت و کاهش اشتها، مشابه بودند. تفاوت معنی داری بین دو گروه در زمان بهبودی اسهال مشاهده نگردید (05/0P>). هم چنین ابتلا به عفونت های گوارشی و تنفسی طی 2 ماه پس از بستری در دو گروه مشابه بود (05/0P>)؛ ولی مدت زمان بهبود اشتها با استفاده از آزمون T پس از دریافت روی تسریع شد (015/0. (P=
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که مصرف سولفات روی به میزان روزانه 10 میلی گرم، اثری بر روی کاهش دوره اسهال نداشت؛ ولی بهبود اشتها را پس از ابتلا به اسهال تسریع کرد. هم چنین اثر قابل توجهی در پیشگیری از ابتلا به اسهال و عفونت تنفسی در طی 2 ماه پس از دریافت سولفات روی دیده نشد.
    کلیدواژگان: سولفات روی، اسهال، عفونت تنفسی، کودکان، درمان
  • مینو موحدی، ریحانه صباحی، مژده قاسمی صفحه 49
    زمینه و هدف
    مونوکلئوزیس عفونی (IM) با علایم سه گانه تب، فارنژیت تونسیلار و لمفادنوپاتی مشخص می شود. (EBV) Eptien Bar Virus از علل مهم IM است. این ویروس به وسیله تماس بین افراد حساس و مخزن (فرد آلوده) منتقل می شود. نحوه کنترل عفونت به ایمنی سلولی فرد وابسته است. از عوارض بعد از کورتاژ، تب ناشی از عفونت می باشد، تاکید این مقاله بر این است که سایر علل غیر از عوارض کورتاژ، از جمله بیماری های ویروسی نادر نیز ممکن است باعث تب شود و باید مورد نظر قرار گیرد.
    معرفی مورد:این مقاله به معرفی یک مورد بیماری که پس از کورتاژ دچار تب شده است و نهایتا تشخیص IM برای وی اعلام شده است، می پردازد و بر این نکته تاکید دارد که تب بعد از اعمال جراحی ممکن است از عوارض عمل نباشد. شناختن علت واقعی تب برای درمان بهتر و جلوگیری از اقدامات درمانی بی مورد ضروری است.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: مونونوکلئوزیس عفونی، کورتاژ، تب
|
  • N. Vousooghi, F. Roushanzamir Page 9
    Background and Objectives The mu-Opioid receptor (MOR) exerts a critical role on effects of opiodis. The objective of this study is to find a peripheral bio-marker in addiction studies through quantization of the expression of two MOR splice variants mRNA (hMOR-1A and hMOR-1O) in peripheral blood lymphocytes (PBLs) of long-term abstinent former opioids addicts. Methods In this case-control study case and control people were male and divided in two groups: people who gave up addiction to opioids (case) and healthy individuals without history of addiction (control). The mRNA expression in PBLs of participants was detected and measured by real-time Polymerase Chain Reaction (PCR) using SYBR Green Dye. Results The hMOR-1A mRNA expression in PBLs of abstinent group was significantly reduced and reached to 0.33 of the control group (p
  • P. Piraki, Kh Ebrahimi, F. Karimi Page 15
    Exercise affects the immune system. The aim of this study is comparison of the effect of active and passive recovery (AR and RR respectively) on differential white blood cell (WBC) count after an exhaustive exercise session in athlete males. Methods Twenty male athletes who signed an informed consent form were randomly divided in to two equal groups. Their blood samples were drawn at rest immediately after an exhaustive exercise session immediately after 15 minutes active and passive recovery from an exhaustive exercise session. A WBC s (lymphocytes monocytes neutrophils basohils and eosinophils) count was done on all of these samples. This exercise protocol was based on the Bruce Protocol Treadmill Stress Test until feeling excessive fatigue followed by AR (first group) and RR (second group).Wilcoxon signed-rank and Mann-Whitney test were used for deh1ive and statistical analysis on collected raw data. Statistical significance in this analysis was set at P ≤ 0.05. Results A session of exhaustive exercise increased the number of WBCs (except for eosinophils) with a statistical significant differences of (P0.05). Conclusion The results show a session of exhaustive exercise increases the blood leukocytes except for eosinophils. Also taking 15 minutes recovery (AR or RR) has no effect on athlete s WBC count. It means the type of recovery has no special and different effect on athlete s WBC count. In fact if there are any changes in WBC count during or after exhaustive exercise they are not due to the type of 15 minutes recovery. Furthermore under the conditions of this study after completing the AR and RR number of the blood leukocytes was over their basal level.
  • ØØf Heidari_M. R Rashidi_H. R Heidari Page 21
    Background and Objectives Prevention and treatment of hyperuricemia are based on control of uric acid levels. The aim of this study was to investigate the effect of oral administration of sour cherry and allopurinol on serum uric acid levels biomarkers of oxidative stress (total antioxidant capacity and malondialdehyde concentration) and hepatic xanthine oxidase/xanthine dehydrogenase activity in normal and hyperuricemic rats. Methods A total of 36 male Wistar rats (Weights: 180-200 g) were randomly divided into six equal groups. These groups were normal; normal+cherry tart (5 g/kg); normal+allopurinol (5 mg/kg); hyperuricemic; hyperuricemic+sour cherry (5 g/kg); hyperuricemic+allopurinol (5 mg/kg). Every group received their treatment once a day for 14 days. Hyperuricemia in rats was induced by intraperitoneal injection of potassium oxonate (250 mg/kg). Results Oral administration of sour cherry for 14 days significantly reduced the serum uric acid levels of hyperuricemic rats in a time-dependent manner. Hepatic xanthine oxidase/xanthine dehydrogenase activity was significantly inhibited in both normal and hyperuricemic rats. Oral administration of cherry tart led to a significant improvement in biomarkers of oxidative stress in rats. Although the hypouricemic effect of allopurinol was much higher than that of sour cherry allupurinol could not significantly change oxidative stress biomarkers. Conclusion The results indicate that cherry as a polyphenols-rich food could be used as a possible therapeutic supplement to minimize the side effects of allopurinol in treating hyperuricemia and oxidative stress diseases.
  • S. Afzali, Kh Mani Kashani Page 27
    Background and Objectives Acute poisoning is an important medical emergency and in some cases one of the causes of death. This study evaluates pattern of deaths due to the drug and chemical poisoning. Methods This was a cross-sectional study of all the patients who were referred to Farshchian Hospital poison center in Hamadan Iran over a period of two years from 2005 to 2007 and had died due to poisoning complications. The information from this study (demographic data clinical signs and toxicological tests) was gathered and analyzed by using T and chi-square tests. Results From 2920 patients who were referred to hospital due to poisoning 111 (3.8%) patients died due to poisoning complications. The mortality rate in males was higher than females (M:F: 5:1). The average age was 40.5 years and most of the mortalities were seen among the age range of 21-30 years. Deliberate self-poisoning was found to be the most frequent cause of death (52.2%) with the female: male ratio of 2:1(p=0.001). Opium and opium derivatives were the most common cause of death (45.9%). Pulmonary complications were the most frequently cause of death (56.7%). Conclusion The results show high frequency of using opium and opium derivatives in suicide in Hamadan Iran. This data suggest that opium and opium derivatives are easily accessible to general population.
  • Z. Abedini_A. R Shouri Bidgoli_H. Ahmari Tehran Page 37
    Background and Objectives Diabetic patients play the main role in the management of their disease. Adequate knowledge of this disease state and self directed patient care will improve the health of these patients. Some studies have indicated a high prevalence of diabetes complication are due to the lack of knowledge of self directed patient care and practice in diabetic patient group. The objective of this study is to measure the knowledge level of self directed patient care and practice in order to evaluate their effects on improvement of diabetic patient's health in the city of Qom Iran. Methods In this cross sectional study 1004 patients with diabetes participated (During year 2006). Data were collected from patients of General Hospital metabolism and endocrine research center. An interviewing method was used to asses the demographics data history of disease and knowledge of self directed patient care in these patients. Data were analyzed using a deh1ive statistic chi-square and Pearson correlation coefficient and SPSS software. Results Out of 1004 observed case 154 patients were with Diabetes type I and 850 patients with Diabetes type II. The knowledge of self directed patient care and practice level of with both types of diabetes were determined to be mostly at an intermediate level. In type I diabetic patients there was a significant relation between knowledge level of self directed patient care and gender of the patients (P=0.01). Also there was a significant correlation between practice and age (P=0.03(and economical status (P=0.06) of the patients. In type II diabetic patients there was a significant relation between knowledge level of self directed patient care and educational level (P=0.00(and economical status (P=0.01) of the patients. The practice level of self directed patient care was significantly related to economical status (p=0.03) in this group of patients. Conclusion These results indicate that an increase in knowledge level of self directed patient care and practice in diabetic patients can significantly improve their health. So it is necessary to consider training programs for diabetic patients especially for illiterate and patients with a lower economic status.
  • F. Golbabaie_S. J Shayaheri_A. Nikpey_B. Farzini Page 43
    Background and objectives Air pollution in the occupational fields and its economical effects on the health care system is studied from different viewpoints such as products quality equipment damage environment preservation and air pollution control. Nowadays a lot of attention has been turned toward health effects of air pollution. The objective of this study is detection of the total dust concentration and assessment of the health effect of nuisance dust among workers in a tile production factory. Methods In this study airborne dust concentration was measured and evaluated by using NIOSH 0500 method. In order to determine the health effects a standard questionnaire was used. All of personnel of workshop 1 (n=50) and workshop 2 (n=50) were assigned to the case group and one hundreds of factory employees were assigned to the control group. Results analyzed using Z test. Results According to the obtained results concentration of dust in workshop 1 corridor was higher than that of workshop 2 corridor (59.262 mg/m3 and 32.158 mg/m3 respectively). Also these results showed that there are significant differences between two groups in incidence of symptoms such as dry cough eye irritation skin redness shortness of breath blurred vision skin irritation hoarseness of voice dry mouth and throat throat itching and skin itching (P
  • Z. Movahedi_M. R Shokrollahi_Y. Tabaraie_Kh Alipour Nodoushan Page 48
    Background and Objectives Diarrhea which leads to zinc wasting from body is one of the major causes of mortality in children around the world. Zinc is one of the elements that facilitate the repair of stomach and intestinal mucosa stimulation of immune system control and transfer of water and electrolytes in our body. World Health Organization (WHO) recommends use of zinc sulfate in all cases of diarrhea in addition to replacement of fluids and continuation of feeding in treatment of children with diarrhea. The objective of this study is evaluation of the effect of zinc sulfate (ZnSo4) on the recovery duration and appetite in children with diarrhea. This study evaluates the effect of ZnSo4 in prevention of respiratory infection and diarrhea for two months after taking the ZnSo4. Methods Two groups of children (total n=153) with non dysenteric acute diarrhea who were hospitalized in Qom s children hospital in 2007 were used in this clinical trials. Sixty four of these children (n=64) were randomized to the study group and eighty nine (n=89) to the control group. The children in the control group received the standard therapy (fluid & electrolyte therapy &continuation of feeding) for treatment of diarrhea and the children in the study group received standard treatment and 5 mg of zinc sulfate twice daily for two weeks. Neither of these two groups received any anti diarrhea therapy and/or antibiotics. Both groups were monitored for occurrence of new episodes of diarrhea and/or respiratory tract infection for two months after the end of their hospitalization. T-score and Fisher tools were used for statistical analysis of the gathered data. Results Children in two groups had several similarities such as gender decrease in appetite nausea and vomiting. There was not a significant difference between two groups with respect to the length of recovery new incidence of diarrhea and respiratory tract infection within two months after hospitalization. However the recovery of appetite after diarrhea treatment was faster in the study group (P=0.015). Conclusion The result of this study shows that the use of 10 mg per day of ZnSo4 does not effect the duration of diarrhea but accelerates the appetite recovery in the children with acute diarrhea. Also ZnSo4 does not significantly effect the prevention of diarrhea or respiratory tract infection within two months after receiving it.
  • M. Movahedi, R. Sabahi, M. Ghasemi Page 49
    Background and Objectives Epstein Barr Virus (EBV) infection leading to Infectious Mononucleosis (IM) is one of the etiologies of fever in women after curettage. EBV is a virus that can be transferred from carrier to the recipient through contact. The focus of this article is to bring more awareness to EBV as a rare cause of infection and fever after curettage procedure. Case Report This is a case of a woman who developed fever after curettage procedure. After a series of medical tests the cause of her fever was found to be IM from an EBV infection. The emphasis of this report is to bring medical team s attention to both common and uncommon etiologies of fever after an abortion procedure for better diagnosis and treatment of patients.